24.10 19:00ч
—офи€
режисьор, продуцент и сценарист  
 Garret Anton Harkawik
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2012      времетраене    13мин
жанр    ƒокументален       технологи€    »грално кино      тема     онфликт јбсурд
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 24 Ќоември 2017
ѕ рез 2010 г. ’аролд  ъмпинг, американски радио водещ и евангелист, за€в€ва, че според изчислени€та, които е направил, възкресението на мъртвите и —трашни€т съд ще се случат в един и същи ден – на 21-ви май 2011 г., а пет месеца по-късно ще настъпи кра€ на света. ¬последствие се оказва, че изчислени€та му са базирани на съмнителни нумерологични методи, комбинирани с буквалистично тълкуване на Ѕибли€та. „Family Radio”, на което той се €в€ва съосновател, изхарчва сто милиона долара за информационна кампани€, цел€ща да уведоми човечеството, че апокалипсисът наближава. »здигнати са 3000 билборда – от ƒоминиканската република, през ≈тиопи€, до ‘илипините. ’ил€ди хора по ц€л св€т излизат от работа, н€кои харчат спест€вани€та си за пропагандни материали. ¬ –уси€ 14-годишно момиче се самоубива, за да избегне ужас€ващите страдани€, предвидени от  ъмпинг, а във ¬иетнам триста души продават имуществото си, за да могат да се присъедин€т към сбирка в северозападната част на страната, където общо пет хил€ди очакват пристигането на »сус.
 
–обърт ‘итцпатрик, бивш служител в ню йоркското метро, има планове за след пенси€, докато един ден не попада на „Family radio” и решава, че онова, което се говори там, е истина. “ова го кара да се откаже от мечтите си и да похарчи спест€вани€та си, за да издаде книга, в ко€то обобщава наученото от радиото и об€сн€ва кога, как и защо светът ще приключи.
 
ѕо-нататък We will forget се превръща в €дрено оръжие в ръцете на всеки атеист... точно както Ѕибли€та е €дрено оръжие в ръцете на всеки в€рващ. ¬ тази атомна война истината се разпада на атоми, защото никой всъщност не търси не€. ќнова, което повечето от нас искат – без значение към кой лагер се причисл€ват – е само потвърждение на убеждени€та си. ≈дните ще ве€т чудеса и необ€снени събити€ като неоспоримо доказателство за съществуването на бог, други ще се надсмиват над провалите на фалшиви пророци като  ъмпинг и противоречиви пасажи от Ѕибли€та.
 
¬ кра€ на филма –обърт все пак получава сво€ съд – макар и не онзи, на който се е над€вал. ¬иждаме един объркан, може би дори разочарован и тъжен човек, заобиколен от десетки скептици, които – нав€рно мнозина ще кажат – с право му се подиграват.
 
“ъкмо тук We will forget е най-ценен, тъй като на едни той ще даде правдивото усещане, че човешката глупост е заслужено наказана, а на други ще разкрие истинското лице на културата на публичното унижение и евтин присмех, в ко€то живеем и твърде често съучастваме.
 
¬същност – разликата следва да прокараме не между в€рващи и нев€рващи, а между онези, които биха пощадили човек в положението на –обърт и такива, които имат потребността да се изгавр€т с н€кой по-слаб от т€х и да напомн€т колко „прави” са били. Ќесъзнаваното усещане за собствената незначителност и безпомощност може да накара човек да очаква кра€ на света с нетърпение... или да се самоунижава мислейки, че унижава н€кого другиго. “ова постав€ фалшиви€ пророк и присмехулника в един отбор. ¬ други€ са тези, които н€мат нужда от чието и да е нещастие, за да се чувстват щастливи. “е обичат живота достатъчно много, апокалипсисът ги ужас€ва и се опитват да го спрат.
#–елиги€ #religion #апокалипсис #apocalypse #кра€т #на #света #the #end #of #the #world #философи€ #philosophy #предсказание #prophecy #»вайло #ƒончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018