04.8 21:00ч
Трявна
режисьор, продуцент и сценарист  
 Garret Anton Harkawik
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2012      времетраене    13мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Конфликт Абсурд
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 24 Ноември 2017
П рез 2010 г. Харолд Къмпинг, американски радио водещ и евангелист, заявява, че според изчисленията, които е направил, възкресението на мъртвите и Страшният съд ще се случат в един и същи ден – на 21-ви май 2011 г., а пет месеца по-късно ще настъпи края на света. Впоследствие се оказва, че изчисленията му са базирани на съмнителни нумерологични методи, комбинирани с буквалистично тълкуване на Библията. „Family Radio”, на което той се явява съосновател, изхарчва сто милиона долара за информационна кампания, целяща да уведоми човечеството, че апокалипсисът наближава. Издигнати са 3000 билборда – от Доминиканската република, през Етиопия, до Филипините. Хиляди хора по цял свят излизат от работа, някои харчат спестяванията си за пропагандни материали. В Русия 14-годишно момиче се самоубива, за да избегне ужасяващите страдания, предвидени от Къмпинг, а във Виетнам триста души продават имуществото си, за да могат да се присъединят към сбирка в северозападната част на страната, където общо пет хиляди очакват пристигането на Исус.
 
Робърт Фитцпатрик, бивш служител в ню йоркското метро, има планове за след пенсия, докато един ден не попада на „Family radio” и решава, че онова, което се говори там, е истина. Това го кара да се откаже от мечтите си и да похарчи спестяванията си, за да издаде книга, в която обобщава наученото от радиото и обяснява кога, как и защо светът ще приключи.
 
По-нататък We will forget се превръща в ядрено оръжие в ръцете на всеки атеист... точно както Библията е ядрено оръжие в ръцете на всеки вярващ. В тази атомна война истината се разпада на атоми, защото никой всъщност не търси нея. Онова, което повечето от нас искат – без значение към кой лагер се причисляват – е само потвърждение на убежденията си. Едните ще веят чудеса и необяснени събития като неоспоримо доказателство за съществуването на бог, други ще се надсмиват над провалите на фалшиви пророци като Къмпинг и противоречиви пасажи от Библията.
 
В края на филма Робърт все пак получава своя съд – макар и не онзи, на който се е надявал. Виждаме един объркан, може би дори разочарован и тъжен човек, заобиколен от десетки скептици, които – навярно мнозина ще кажат – с право му се подиграват.
 
Тъкмо тук We will forget е най-ценен, тъй като на едни той ще даде правдивото усещане, че човешката глупост е заслужено наказана, а на други ще разкрие истинското лице на културата на публичното унижение и евтин присмех, в която живеем и твърде често съучастваме.
 
Всъщност – разликата следва да прокараме не между вярващи и невярващи, а между онези, които биха пощадили човек в положението на Робърт и такива, които имат потребността да се изгаврят с някой по-слаб от тях и да напомнят колко „прави” са били. Несъзнаваното усещане за собствената незначителност и безпомощност може да накара човек да очаква края на света с нетърпение... или да се самоунижава мислейки, че унижава някого другиго. Това поставя фалшивия пророк и присмехулника в един отбор. В другия са тези, които нямат нужда от чието и да е нещастие, за да се чувстват щастливи. Те обичат живота достатъчно много, апокалипсисът ги ужасява и се опитват да го спрат.
#Религия #religion #апокалипсис #apocalypse #краят #на #света #the #end #of #the #world #философия #philosophy #предсказание #prophecy #Ивайло #Дончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018