24.10 19:00ч
—офи€
—Џ«ƒјƒ≈Ќќ ќ“ —“”ƒ»я  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 INKYMIND
 LUCA DA RIOS
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    »тали€       година    2011      времетраене    6мин
жанр     омеди€       технологи€    јнимаци€      тема    ўастие
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
÷ветозар ÷аков
публикувано на 30 Ќоември 2014
ивотът ни е колело, което ние въртим със собствени усили€. » със единствената €вна цел (макар да го отричаме и да измисл€ме хил€ди други, много по-възвишени) – да не ни е скучно. ¬ н€какъв аспект, ние не сме нищо повече от домашни хамстери, на които са им предоставени храна, вода и едно колело, което да върт€т, в опитите си да изб€гат от скуката. » тъй като колелото е поставено на статив и ние усп€ваме да го завъртим единствено около оста му, изводът е натрапчиво €сен – дори тази едничка наша цел, това наше ежедневно и ежеживотно б€гане от скуката, е илюзи€. ќсвен ако не успеем да изкараме колелото извън релси, така да се каже.

“Will & The Weel” е филм за един хамстер, който се опитва да изб€га от излюзи€та за б€гане от скуката. Margherita Premuroso и екипът ѝ прекрасно са съчетали два символа, две метафори на живота – киното и колелото – в едно. » са ги поставили един срещу друг, една срещу друга, и в същото време един до друг, една до друга. ¬рагове и при€тели едновременно – киното и колелото.  иното, задвижвано от колело, което върти лентата; и колелото, в опит да бъде задвижено по един различен начин от маги€та на киното. ќт енерги€та на киното. ќт неговата освобождаваща илюзи€ – може би единствената, ко€то човек приема на драго сърце с €сното съзнание, че е лъган безочливо.

 огато се говори за живота толкова отблизо – за неговото колело, което го кара да се движи – изпитан метод на киното и литературата е той да се облече в животински дрехи. ѕросто чрез животните можеш да кажеш всичко, без да се страхуваш, че ще оголиш и изложиш на смъртоносна опасност собствената си природа, както и тази на сво€та публика. ќсобено чрез смешните животни. ƒа си спомним за кобилата Ћюсерна от ќруеловата книга „‘ермата на животните” и нейната обсеси€ по бучките захар. ≈дин от най-тъжните персонажи (или персонажи не е точната дума?) в книгата, но с най-весели€ и невинен нрав. «а тези, които не могат да си спомн€т Ћюсерна – прочетете книгата, сто странички е и се чете на един дъх. —лед не€ веро€тно ще гледате с малко по-различни очи на веселото и глуповато хамстерче от този иначе много забавен филм. ј може би не. Ќ€ма значение, но усилието си заслужава.

Ќо да се върнем на филма – в никакъв случай не искам да кажа, че той е тъжен. —амо предоставих една периферна перспектива, от ко€то биха могли да се гледат пон€кога веселите неща. “ака, сега забравете за „‘ермата на животните” и ќруел и си спомнете за “ом и ƒжери. јнимаци€ за деца, изпълнена със см€х, настроение, сладки животинки и... какво? – болка, много болка, страдание (и дори смърт, но не конвенционалната, истинската, а н€каква анимационна, само леко загатната, нестр€скаща, нетрайна, дори неразкриваща себе си пред детските очи, но все пак налична). “ом бива нар€зван на парчета, смазван от тежки предмети, изгар€н, из€ждан, надупчван... ј децата (а и възрастните пред екрана) се пръскат от см€х. » едва ли сънзват, че всъщност се сме€т на собствената си обреченост на собствени€ си живот в опитите си да изб€гат от скуката. » все пак се сме€т – това е маги€та на живота.

“Will & The Weel” би могъл да бъде наречен филм за маги€та на живота. «а смисъла на неговото безсмислие. «а вол€та да продължаваме да бутаме колелото му.  » за важността да бутаме колелото му все напред, да измисл€ме всевъзможни начини за улесн€ването на този процес, защото един ден може и да успеем. ћоже колелото ни да се откачи от статива си и да се втурне към страшните и възбуждащи полета на непон€тното. » всичките ни усили€, лишени€ и болка н€ма да са били напразни.

ј какво по-хубаво от това по път€ да се посмеем едно хубаво.  
#will #and #the #weel #хамстер #колело #cinema #кино #итали€ #анимаци€ #комеди€ #italy #animation #comedy #hamster #LUCA #DA #RIOS #2011

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018