24.10 19:00ч
Велико Търново
СЪЗДАДЕНО ОТ СТУДИЯ  
ПРОДУЦЕНТ  
 INKYMIND
 LUCA DA RIOS
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


Италия     •     2011     •     6мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни

жанр
Комедия
технология
Анимация
тема
Щастие
автор
Цветозар Цаков
публикувано на 30 Ноември 2014
Ж ивотът ни е колело, което ние въртим със собствени усилия. И със единствената явна цел (макар да го отричаме и да измисляме хиляди други, много по-възвишени) – да не ни е скучно. В някакъв аспект, ние не сме нищо повече от домашни хамстери, на които са им предоставени храна, вода и едно колело, което да въртят, в опитите си да избягат от скуката. И тъй като колелото е поставено на статив и ние успяваме да го завъртим единствено около оста му, изводът е натрапчиво ясен – дори тази едничка наша цел, това наше ежедневно и ежеживотно бягане от скуката, е илюзия. Освен ако не успеем да изкараме колелото извън релси, така да се каже.

“Will & The Weel” е филм за един хамстер, който се опитва да избяга от излюзията за бягане от скуката. Margherita Premuroso и екипът ѝ прекрасно са съчетали два символа, две метафори на живота – киното и колелото – в едно. И са ги поставили един срещу друг, една срещу друга, и в същото време един до друг, една до друга. Врагове и приятели едновременно – киното и колелото. Киното, задвижвано от колело, което върти лентата; и колелото, в опит да бъде задвижено по един различен начин от магията на киното. От енергията на киното. От неговата освобождаваща илюзия – може би единствената, която човек приема на драго сърце с ясното съзнание, че е лъган безочливо.

Когато се говори за живота толкова отблизо – за неговото колело, което го кара да се движи – изпитан метод на киното и литературата е той да се облече в животински дрехи. Просто чрез животните можеш да кажеш всичко, без да се страхуваш, че ще оголиш и изложиш на смъртоносна опасност собствената си природа, както и тази на своята публика. Особено чрез смешните животни. Да си спомним за кобилата Люсерна от Оруеловата книга „Фермата на животните” и нейната обсесия по бучките захар. Един от най-тъжните персонажи (или персонажи не е точната дума?) в книгата, но с най-веселия и невинен нрав. За тези, които не могат да си спомнят Люсерна – прочетете книгата, сто странички е и се чете на един дъх. След нея вероятно ще гледате с малко по-различни очи на веселото и глуповато хамстерче от този иначе много забавен филм. А може би не. Няма значение, но усилието си заслужава.

Но да се върнем на филма – в никакъв случай не искам да кажа, че той е тъжен. Само предоставих една периферна перспектива, от която биха могли да се гледат понякога веселите неща. Така, сега забравете за „Фермата на животните” и Оруел и си спомнете за Том и Джери. Анимация за деца, изпълнена със смях, настроение, сладки животинки и... какво? – болка, много болка, страдание (и дори смърт, но не конвенционалната, истинската, а някаква анимационна, само леко загатната, нестряскаща, нетрайна, дори неразкриваща себе си пред детските очи, но все пак налична). Том бива нарязван на парчета, смазван от тежки предмети, изгарян, изяждан, надупчван... А децата (а и възрастните пред екрана) се пръскат от смях. И едва ли сънзват, че всъщност се смеят на собствената си обреченост на собствения си живот в опитите си да избягат от скуката. И все пак се смеят – това е магията на живота.

“Will & The Weel” би могъл да бъде наречен филм за магията на живота. За смисъла на неговото безсмислие. За волята да продължаваме да бутаме колелото му.  И за важността да бутаме колелото му все напред, да измисляме всевъзможни начини за улесняването на този процес, защото един ден може и да успеем. Може колелото ни да се откачи от статива си и да се втурне към страшните и възбуждащи полета на непонятното. И всичките ни усилия, лишения и болка няма да са били напразни.

А какво по-хубаво от това по пътя да се посмеем едно хубаво.  
#will #and #the #weel #хамстер #колело #cinema #кино #италия #анимация #комедия #italy #animation #comedy #hamster #LUCA #DA #RIOS #2011

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


Nuts Delivery
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018