12.8 20:30ч
Благоевград
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
СЦЕНАРИСТ  
 IAN BARNES
 Samantha Waite
 Tom Bidwell
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Великобритания       година    2009      времетраене    30мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Съзнание Свързаност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Михаела Александрова
публикувано на 22 Март 2015
Н амислете си едно желание. Не, почакайте. Първо си представете, че сте петнайсетгодишно момче с бушуващи хормони на безмилостния пубертет. Така, намислете си сега едно желание. Не, още едно условие. Освен казаното дотук –  умирате от рак. Вече можем да пристъпим към желанието.

Добре дошли в света на Дейвид (Sam Holland). Режисьорът Ian Barnes ни посреща в него още с първите кадри от номинирания за Оскар филм. В детската болница гологлавият Дейвид стои срещу костюмирания представител на благотворителна организация, която цели подпомагане сбъдването на желание на болни младежи. И докато представителят (Rory Kinnear) делово окуражава Дейвид да си представи това, което най-много би искал, изглежда забравя, че пред него стои на първо място петнайсетгодишно момче.

Върнете се на условията, които посочих по-горе. Спокойно можете да премахнете последното. Защото за някои желания няма значение дори смъртоносната диагноза. Идея, която сценаристът на „Желание 143” Tom Bidwell с дяволито намигване залага още в самото начало на филма. Секс! Ама наистина добър, макар Дейвид да е склонен и на посредствен.

Темата далеч не е чужда за Bidwell. Самият той преборва рака, когато е на петнайсет. Преминава през множество физически и психологически изпитания през този период. Пише поезия, която му служи за отдушник и още в нея прозира типичнят му забавен, болезнен и хаплив стил, който откриваме и в „Желание 143”. И макар филмът да не отговаря изцяло на реални преживявания от живота на Bidwell, сценаристът признава, че по време на юношеските му години, когато се е борил с болестта, е мислил за секс „доста често”. И какво по-нормално, опитва се да ни каже самият Bidwell.

И докато желанието на Дейвид добива популярност, включително попадайки в печатните медии, той се надява, че бившата му приятелка Ейми (Chanel Cresswell) е тази, която ще го сбъдне. Историята е обогатена от ролята на свещеника (Jim Carter), който се предполага, че трябва да вразуми и насочи Дейвид, не на последно място изтъквайки, че сексът следва да се прави, когато е дошла любовта. Но Дейвид може и да няма време за влюбване.

Припомняне за естествените, неподправени страни на живота. С една уговорка – посланието на Bidwell не е едностранно и развитието на филма към края го доказва. Обхващането на историята в цялост ми припомня за „Сидхарта” на Херман Хесе и идеята за това, че преди да достигнеш най-чистото проявление на същността си, първо трябва да се освободиш от оковите на желанията си. Често това означава да ги изживееш. Едва тогава си готов да се оставиш на себе си и любовта. Да, Дейвид не е син на брамина, тръгнал към своята нирвана. Той е умиращо петнайсетгодишно момче, което иска да прави секс. Но докато близостта със смъртта не прави Дейвид различен в желанието му, все пак го отличава в начина, по който се освобождава от веригите му.
#Wish #143 #IAN #BARNES #Samantha #Waite #Tom #Bidwell #Sam #Holland #Rory #Kinnear #Chanel #Cresswell #Jim #Carter #2009 #Великобритания #UK #рак #cancer #болница #hospital #секс #sex #тинейджър #teenager

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018