10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  

държава    Ѕългари€ —ърби€       година    2012      времетраене    24мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
јнгел »ванов
публикувано на 18 ћай 2014
ƒ ействието във филма се развива в източни€ сръбски град Ѕор – миньорско-металургично селище близо до българската граница – със замърсен въздух и истории, които чакат да бъдат разказани и кинематографирани. –ежисьорът ћихайло  оцев прави тъкмо това.
 
јрена на достоверно предадените реални събити€ (“яловина” е по истински случай) всъщност е провинциална работническа постюгославска —ърби€ с нейните националистически тежнени€ и чисто човешки драми. ƒоминиращата тема витае в прашното пространство и направо струи от включените телевизори и вчерашните вестници. ѕо същото време в Ѕелград улични демонстранти атакуват американското посолство, а “албанските терористи убиват отново”. ¬ тази долитаща отвън и самоизграждаща се отвътре среда, не е чудно, че по-малки€т брат носи христоматийна фланелка “ осово е сръбско!”, като код, че измъкването от колективните нагласи, от угнет€ващата действителност и, в последна сметка, от напр€гащи€ град с ограничени жизнени алтернативи, ще е проблематично. ¬ кра€ обаче той напуска Ѕор и пише „ ак измамих €ловината”. —пасение с белези…
 
јтмосферата на работническото пространство е визуализирана през характерни сцени и детайли от битовата и градска среда: матрака на стълбището; пълната с чаши мивка; безпор€дъка в жилището; мината, ко€то е дори изкуство на стената (яловина е навс€къде, в душата също!); надписите по фасадите на втори план, славещи ѕартизан; тъмната кръчма на миньорите и др… ѕерспективите са мрачни, но поне иде€та за Ќ€каква перспектива не е загубена. »ли както се пее в попул€рното парче:
 
ƒействителността е черно-б€ла, а бъдещето – сиво…
ѕерспективата за нас е бира и евтини цигари от магазина…

 
ѕерсонажите са едновременно специфични, но и фабрикувани от авторовото въображение в услуга на драматургичната лини€, очаквани в наличност, но повече пръкнали се от живи€ живот. “ова са хората, които срещаш в малки€ потискащ град…
 
ƒвамата брат€ —трахил и ћарко, които живе€т без родителска опека, толкова сами и толкова заедно. ћалки€т е чистото дете, подлъгано от улицата, имащо все пак за авторитет големи€ си брат. —трахил е покровител€т, който бди и защитава. ѕрежив€л и надмогнал амбиции, мечти и разочаровани€. ‘илософски приел работа, семейство и живот – такива, каквито са. ћъдър и смирен, разхожда кучето из разпадащи€ се град. ћного прилича на ћонти Ѕроган (≈дуард Ќортън) от ”25th Hour” на —пайк Ћий. ќстава му само последната битка – за душата на ћарко. » двамата пишат, веднъж за да осмисл€т случващото се, и втори път - за да изб€гат от него.
 
“ук е още при€тел€т от детството, изб€гал рано-рано, изучил се и сега пристигнал обратно, само за да направи репортаж за м€стото. Ѕирата с него е сладка, но спомените и констатциите за насто€щето горчат. “ук е и връстникът, избрал криминалните схеми, за да преодолее материалната посредственост. ћестни€т д€вол, който кара хубави коли и изкушава.
 
ќще, при€тел€т, изл€зъл преди дни от затвора и вече на прага на ново престъпление. ћъртвите от свръхдоза другари от миналото. Ќе на последно м€сто, мъртвата майка и абдикирали€т баща.
 
¬се архетипи, които средни€т зрител с гол€ма веро€ност може да срещне в собственото си битие.
 
—ред мъжкото обкръжение в известен смисъл липсва ∆ената, т.е. Ћюбовта.
 
—юрреалистичните кадри-съновидени€ от мината – —трахил търси ћарко – сто€т като чуждо т€ло и не са съсвем убедителни. ћожеше с€каш и без т€х.
 
ѕосланието обаче остава въздействащо. ƒа стъпиш в обувките (червените кецове) на други€ с цената на всичко. «ащото, да, има два път€, но едини€т всъщност е отказът от път€, а други€т е извърв€ването му. ¬ €ловината пон€кога блест€т благородни метали, но от теб зависи да ги откриеш.
 
Ћичи си, че ћихайло  оцев е вложил сърце в истори€та. »скрени€т автобиографични€т подход насища със зар€д да пов€рваш на това, което виждаш. ћихайло е родом от Ѕор, но учи “ инорежисура” в ЌЅ”. ѕо-гол€мата част от екипа на продукци€та зад кадър неслучайно са българи. ¬сичко това е страхотен пример за българо-сръбска киноколабораци€, макар да става дума за студентски късометажен проект. ƒано повече прохождащи или утвърдени творци от двете страни го последват. «ащото тогава синерги€та, поради близостта в манталитет, обществени нагласи и душевност, ще е гарантирана. ј и Ѕор може да бъде ѕерник. “ова най-добре го знае ƒраго Ўолев.
#яловина #Yalovina #ћихайло # оцев #Mihajlo #Kotsev #…осиф # окончев #Yosif #Kokonchev #—ърби€ #Ѕългари€ #Serbia #Bulgaria #драма #drama #игрално #кино #feature #Ѕор #Bor #2012 #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018