08.7 20:30ч
Пловдив
2009
номиниран
director  
producer  
cinematographer  
sound by  

държава    България       година    2008      времетраене    4мин
жанр    Философски Пародия       технология    Игрално кино      тема    Абсурд
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 17 Април 2020
Т ова е текст. Казваме, че текстът се състои от думи, защото думите формират текст. Това, което е характерно за него, е, че в него има думи без четейки да слагаме такива там. Че неговата словесност е предхождаща акта на четенето му. Можем да кажем, без да рискуваме много да сгрешим, че тя е присъща на текста.
 
За да напишете текст относно филм, първо изгледайте филма. Най-често това е късометражен филм. За предпочитане е да запишете текста във файл, находящ се в твърдото дисково устройство на компютъра си. Текстът относно филм се отличава от текста относно готварска рецепта или сватба на светска личност по относимостта си спрямо филм.
 
За да напишете текст относно „Яйцето” на Екатерина Денева, трябва да се запознаете с творчеството на румънско-френския драматург и писател Йожен Йонеско от посветената нему страница в Уикипедия. Така ще имате възможността да убедите онези, които не са се запознали с творчеството му от Уикипедия, че всъщност го познавате в дълбочина. Разкажете им относно критиката на Йожен Йонеско спрямо идолизирането на езика по възможно най-претенциозния и натруфен начин, за да инфлирате самочувствието си посредством интелектуален онанизъм. Очаквайте безкритичното им съгласие.
 
Кажете две думи и за филма, в който въпросната критика на Йожен е подходящо представена чрез употребата на черно-белия спектър, концептуално кореспондиращ на предпочитания от писателя лингвистичен минимализъм. В същото време обърнете внимание как визуалният минимализъм контрастира на словесното разточителство в история за варене на яйце, допълвайки усещането за абсурдността на монолога. Възможен извод: прекомерната употреба на излъскани термини осакатява основната функция на езика – да предава информация. Оставете последната мисъл да виси в пространството, за да не стигнете до печалния извод, че ревюто, и не дай си боже целият ви живот, са безсмислени.
 
Направете следваща справка в интернет относно Александър Шурбанов, който е посочен като глас зад кадър във финалните надписи на „Яйцето” и получете отговор на въпроса „Кой успява така добре да предаде британска изтънченост, граничеща с претенциозност, на една напълно банална житейска ситуация като варенето на яйце?” и отбележете очевидния факт, че той е професор по английска литература.
 
Завършете ревюто си с предложение за алтернативен финал на филма, който ви се е сторил гениален: яйцето, обект на варене, бива варено в реално време пред камерата, едва след което бива извадено с лъжица от съда, в който се е варило. Черен екран.
#Яйцето #Екатерина #Денева #философия #изкуство #слово #реч #език #лингвистика #Йожен #Йонеско #абсурд #пародия #банално #ежедневие #Ивайло #Дончев # #The #Egg #Ekaterina #Deneva #philosophy #art #word #speech #language #linguistics #Eugène #Ionesco #absurd #parody #banality #everyday #life #Ivaylo #Donchev

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018