26.2 20:00ч
Благоевград
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  

държава    България       година    2001      времетраене    3мин
жанр    Сатира Черен хумор       технология    3D анимация      тема    Абсурд Индивид-общество
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 5 Май 2015
С ъбитията в TV7 (влизането на частен съдия-изпълнител, синдици и полиция и опитът за спирането на телевизията) ме провокираха да представя точно този шедьовър, създаден от според мен българския гений в анимацията Иван Русев преди близо 15 години, когато НАТФИЗ все още беше близо до онова високо ниво, което днес все повече се усеща, че е изгубено някъде там по пътя на Прехода. Не че и сега не излизат гении от там, но останаха само природно родените такива.

TV7 беше едно риалити, вероятно най-доброто, което сме гледали от началото на хилядолетието, когато първите Big Brother-и се лансираха в ефира ни, защото беше истинско, а не сцена. Това телевизионно „риалити“ за пореден път ни напомни за гигантското риалити, в което сме герои (най-често овце) и в което правила има само на хартия. На практика всичко е възможно да се случи.

Наскоро чух много добра мисъл: „Мислите си, че сте консуматор, но може би вече сте изконсумиран.“ Превръщането ни от субекти, създаващи в контролирана среда различни риалити формати (в по-широкия смисъл на думата), в герои на целокупно риалити, се случва  чисто и просто заради технологичния прогрес, който е ориентиран към две неща - това да интерпретира колкото се може повече от действителността по всевъзможни начини и да ни свързва. И двете се случват, най-вече за да разширяват обхвата на общото съзнание. В този контекст, страна като нашата, изпълнена с какви ли не контрастни, нелепи, WOW, трагикомични истории, заедно с почти вродената ни постоянна готовност да сме пасивни свидетели, плюс някои други особености на манталитета, създават неизбежно условия да сме 24/7 герои в риалити. Колкото по-голямо е зрелището, толкова повече обсебва съзнанието ни и толкова повече го подхранваме с вниманието си (и със собствената си глупост). Историите и нелепиците в ежедневните човешки интеракции ги е имало винаги, просто сега са се развили удобни средства те да достигат до много други хора (които неслучайно наричаме „маси“).
 
Тази уникално гротескова визия, с която Иван Русев великолепно илюстрира трагикомичната шизофрения на българското общество, много точно предава една обща картина, от която аналогиите с реалността ни са налице постоянно. Гротеската е по-рядко срещана форма в изкуството, защото е много трудно да се нацели правилният баланс между окарикатуряването и осмислянето, без да се излезе от спецификите на реалния герой, който се репликира. И също защото, за да предадеш смисъл чрез гротеска, почти винаги темата трябва да бъде припозната от достатъчно много хора, които да знаят оригинала. Може би затова и Жълто, макар и отличен от големи фестивали по света, не се превръща в глобален хит, защото за другите е просто един странен свят. За нас българите (може би балканците) е по-скоро документален, отколкото художествен филм. Филм, онагледяващ безскрупулното ни и гадно риалити, което поне е лечебно с това, че ни показва какви сме всъщност, без илюзии. Стига обаче ние да се възползваме от това знание.
#жълто #yellow #julto #ivan #rusev #ivan #russev #ivan #rusef #иван #русеф #иван #русев #2001 #анимация #аниматор #натфиз #натфа #natfa #natfiz #boyana #film #бояна #филм #гротеска #grotesque #cinema #reality #риалити #българия #трагикомедия #tragedy #comedy #сатира #satire #tv7 #тв7 #медии #социум #маси #човечество #humans #humanity #media #social #socium #mases

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018