19.9 19:19ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  

държава    Ѕългари€       година    2001      времетраене    3мин
жанр    —атира „ерен хумор       технологи€    3D анимаци€      тема    јбсурд »ндивид-общество
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 5 ћай 2015
ъбити€та в TV7 (влизането на частен съди€-изпълнител, синдици и полици€ и опитът за спирането на телевизи€та) ме провокираха да представ€ точно този шедьовър, създаден от според мен български€ гений в анимаци€та »ван –усев преди близо 15 години, когато Ќј“‘»« все още беше близо до онова високо ниво, което днес все повече се усеща, че е изгубено н€къде там по път€ на ѕрехода. Ќе че и сега не излизат гении от там, но останаха само природно родените такива.

TV7 беше едно риалити, веро€тно най-доброто, което сме гледали от началото на хил€долетието, когато първите Big Brother-и се лансираха в ефира ни, защото беше истинско, а не сцена. “ова телевизионно „риалити“ за пореден път ни напомни за гигантското риалити, в което сме герои (най-често овце) и в което правила има само на харти€. Ќа практика всичко е възможно да се случи.

Ќаскоро чух много добра мисъл: „ћислите си, че сте консуматор, но може би вече сте изконсумиран.“ ѕревръщането ни от субекти, създаващи в контролирана среда различни риалити формати (в по-широки€ смисъл на думата), в герои на целокупно риалити, се случва  чисто и просто заради технологични€ прогрес, който е ориентиран към две неща - това да интерпретира колкото се може повече от действителността по всевъзможни начини и да ни свързва. » двете се случват, най-вече за да разшир€ват обхвата на общото съзнание. ¬ този контекст, страна като нашата, изпълнена с какви ли не контрастни, нелепи, WOW, трагикомични истории, заедно с почти вродената ни посто€нна готовност да сме пасивни свидетели, плюс н€кои други особености на манталитета, създават неизбежно услови€ да сме 24/7 герои в риалити.  олкото по-гол€мо е зрелището, толкова повече обсебва съзнанието ни и толкова повече го подхранваме с вниманието си (и със собствената си глупост). »сториите и нелепиците в ежедневните човешки интеракции ги е имало винаги, просто сега са се развили удобни средства те да достигат до много други хора (които неслучайно наричаме „маси“).
 
“ази уникално гротескова визи€, с ко€то »ван –усев великолепно илюстрира трагикомичната шизофрени€ на българското общество, много точно предава една обща картина, от ко€то аналогиите с реалността ни са налице посто€нно. √ротеската е по-р€дко срещана форма в изкуството, защото е много трудно да се нацели правилни€т баланс между окарикатур€ването и осмисл€нето, без да се излезе от спецификите на реални€ герой, който се репликира. » също защото, за да предадеш смисъл чрез гротеска, почти винаги темата тр€бва да бъде припозната от достатъчно много хора, които да зна€т оригинала. ћоже би затова и ∆ълто, макар и отличен от големи фестивали по света, не се превръща в глобален хит, защото за другите е просто един странен св€т. «а нас българите (може би балканците) е по-скоро документален, отколкото художествен филм. ‘илм, онаглед€ващ безскрупулното ни и гадно риалити, което поне е лечебно с това, че ни показва какви сме всъщност, без илюзии. —тига обаче ние да се възползваме от това знание.
#жълто #yellow #julto #ivan #rusev #ivan #russev #ivan #rusef #иван #русеф #иван #русев #2001 #анимаци€ #аниматор #натфиз #натфа #natfa #natfiz #boyana #film #бо€на #филм #гротеска #grotesque #cinema #reality #риалити #българи€ #трагикомеди€ #tragedy #comedy #сатира #satire #tv7 #тв7 #медии #социум #маси #човечество #humans #humanity #media #social #socium #mases

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018