09.4 19:30ч
Велико Търново
РЕЖИСЬОР  
 SANNA LENKEN
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Швеция       година    2010      времетраене    28мин
жанр    Философски       технология    Игрално кино      тема    Човечност Предразсъдъци
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 7 Декември 2014
О бичате ли кисело мляко? Дори да не обичате, няма как да не оцените този филм с толкова семпло и конкретно заглавие. Филмите с такива заглавия са филми на крайностите – или много добри, или изобщо не. Yoghurt не е краен филм, но дълбоко зад облика на материалния свят, с който се идентифицират героите, те всъщност преживат един своебразен катарзис до който никой самостоятелно не би могъл да достигне.
 
Разликата в едно пространство между това да има по-малко от трима души в него и да има трима повече е, че във втория случай във въздуха се носи енергия на социума. Освен ако отношенията между дадената група не са достатъчно разчупени и безскрупулни, съществува невидимата енергия на целокупното присъствие на хора, които са дефакто публика на всеки един поотделно. Тази енергия, макар и невидима, е доста мощна, защото се явява механизъм, който влияе на всеки индивид до известна степен подчинително. Колкото са повече хората, толкова повече би се притеснявал изявяващия се в момента и би внимавал да не сбърка или да не излезе от общо приетата рамка на поведение. Затова у много хора излизането на сцена им гарантира сериозна доза естествен адреналин в кръвта им.
 
Изкуството, което Lenken е създала в Yoghurt е в специфичния  и оригинален начин, по който улавя връзката на всеки един от героите с общия социум и влиянието на тази връзка върху собствените им страхове, конфликти и облаци несигурност около егото. Фината проява на защитни механизми от повечето от героите също подплътява образите на всеки един, изграждайки една детайлна и изключително натурална обща картина. Пъстротата й идва от идеалното според мен за точно тази история съчетаване на точно тези герои, представители на най-различни социални групи в едно градско общество. Самите герои са толкова себе си и някак насред спокойния и праволинеен сюжет, съсредоточен в тази конферентна зала, че много бързо забравяте, че гледате филм, защото степента на убедителност е сто процентова. Възникващите конфликти карат героите да реагират неформално във формална среда, което предпоставя счупване на социалния модел на комуникация. Всеки вече се налага да разкрие повече за себе си, дори да не иска, защото провокацията изисква светкавична реакция. Колкото по-малко време за обмисляне има човек за отговор, толкова по-искрен и първосигнален е той. В общия случай.
 
Този тип ситуационно късо кино е страхотен пример за успешни филми с много храна за размисъл, изградени от семпли и конкретни случки от ежедневието на хората. Не е нужно всеки филм да бъде епичен, с хиляди локации, актьори и сложни взаимодействия със средата, изискващи огромни държавни субсидии. Тези случки са далеч по-важни за осмисляне, предоставяйки различните си гледни точки, защото се случват ежедневно навсякъде, където Системата е проявила страничните си негативни ефекти върху човешката психика, защото цялата тази ситуация можеше да бъде много по-прагматична, полезна и приятна за всеки един от присъстващите.

Е, все пак, човек се учи, героите научиха своето.
#SANNA #LENKEN #yoghurt #sweden #social #socium #society #live #action #filosophy #2010 #кисело #мляко #швеция #социален #социум #общество #игрално #кино #философски #йогурт #yogurt #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018