Значителните други
България / 2012
ДРАМА В ИГРАЛНО КИНО
РЕЖИСЬОР Деян Барарев
ПРОДУЦЕНТИ Nevronia Films, Криворазбран    •    СЦЕНАРИй от Деян Барарев
З начителните други, много вероятно някои от вас ще го нарекат поредния филм за наркотици. Доволен съм обаче, че всъщност за този филм могат да се кажат доста други неща, защото наркотиците макар и да присъстват са някак на заден план. Филмът по-скоро ни разказва за последствията, вкарвайки ни в една толкова нелепа ситуация, че аз лично се хванах за главата, разбирайки, че все пак има умрял човек. И то умрял не от дрога. А умрял от любов. Наистина тъжен край. По-тъжен дори, отколкото ако беше умрял къдравия пич, защото при него можехме да кажем „той си е направил избора“. Уви, за близките му, нещата не стоят така.
 
Това завъртане на сюжета е много добро, по мое мнение. Кара те да погледнеш нещата от малко по-различен ъгъл. Не толкова какво ще ти се случи на ТЕБ, колкото на хората ОКОЛО теб, вследствие на твоите решения и действия. А в основата на всичко това стои любовта. Или не, ако говорим за „значителните други“.
 
Тази нишка с любовта искам да я подчертая, защото мисля, че дефинира цялостния стил на Деян Барарев. В следващия му филм „Ботев е идиот“ идеята за любовта отива още по-далеч, влизайки остро в образователната система и разкъсвайки административните шевове на системата, извеждайки простичко грешната посока, към която тази система движи всички млади умове, освен тези дръзнали да се отклонят от пътеката на стадото.
 
Радвам се и по още една причина. Родното ни кино като цяло е обхванато от някакъв псевдо драматизъм, който като че ли режисьорите умишлено набиват във всеки възможен момент. Изключения разбира се има, немалко, но самия факт, че можем да ги наречем „изключения“ говори красноречиво. В този смисъл, Значителните други не ни набива драма, нито се разтяга като локум с празнословие. В този филм има действие, има замисъл има и равномерна скорост, с която се случва всичко. Като включим и доброто техническо реализиране, Значителните други, заслужено се нарежда сред добрите български къси филми. 
SUBSCRIBE
система за дискусии от Disqus
И ТВОЯТ ФИЛМ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН TAKA.
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+