09.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТИ  
СЦЕНАРИй от  

държава    България       година    2012      времетраене    15мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Израстване Изборът
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 4 Декември 2013
З начителните други, много вероятно някои от вас ще го нарекат поредния филм за наркотици. Доволен съм обаче, че всъщност за този филм могат да се кажат доста други неща, защото наркотиците макар и да присъстват са някак на заден план. Филмът по-скоро ни разказва за последствията, вкарвайки ни в една толкова нелепа ситуация, че аз лично се хванах за главата, разбирайки, че все пак има умрял човек. И то умрял не от дрога. А умрял от любов. Наистина тъжен край. По-тъжен дори, отколкото ако беше умрял къдравия пич, защото при него можехме да кажем „той си е направил избора“. Уви, за близките му, нещата не стоят така.
 
Това завъртане на сюжета е много добро, по мое мнение. Кара те да погледнеш нещата от малко по-различен ъгъл. Не толкова какво ще ти се случи на ТЕБ, колкото на хората ОКОЛО теб, вследствие на твоите решения и действия. А в основата на всичко това стои любовта. Или не, ако говорим за „значителните други“.
 
Тази нишка с любовта искам да я подчертая, защото мисля, че дефинира цялостния стил на Деян Барарев. В следващия му филм „Ботев е идиот“ идеята за любовта отива още по-далеч, влизайки остро в образователната система и разкъсвайки административните шевове на системата, извеждайки простичко грешната посока, към която тази система движи всички млади умове, освен тези дръзнали да се отклонят от пътеката на стадото.
 
Радвам се и по още една причина. Родното ни кино като цяло е обхванато от някакъв псевдо драматизъм, който като че ли режисьорите умишлено набиват във всеки възможен момент. Изключения разбира се има, немалко, но самия факт, че можем да ги наречем „изключения“ говори красноречиво. В този смисъл, Значителните други не ни набива драма, нито се разтяга като локум с празнословие. В този филм има действие, има замисъл има и равномерна скорост, с която се случва всичко. Като включим и доброто техническо реализиране, Значителните други, заслужено се нарежда сред добрите български къси филми. 
#значителните #други #деян #барарев #ботев #е #идиот

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018