04.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
СЦЕНАРИСТ  
 BENOIT BARGETON
 ESMA
 REMY FROMENT
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Франция       година    2009      времетраене    8мин
жанр    Фантастика Философски       технология    3D анимация      тема    Бунт Израстване
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 29 Юни 2013
Т ази анимация е сътворена от 4ма студенти във френското училище за анимация ESMA... Този факт прави EX. E.T. (ex-extraterrestrial, т.е. „бивше извънземно“) още по-впечатляващ, защото идеята, енергията и чувството, вложени в него са невероятни. Ще ви посоча някои интересни моменти от филма, които може да се интерпретират и като метафори за разни real life неща.
 
Като например леката форма на перверзност, която детето на моменти демонстрираше. Дали това не е препратка към псевдофункцията на сексуалната енергия да се трансформира в други типове енергия като творческата? Проблемът на протагониста е именнно този – живее в свят, който отписва творчеството изобщо като понятие, което много бързо води до натрупването на тази енергия и избиването й в посока създаване на хаос. Защото за творческите хора, редът е проблем. За тях също е характерно неистовото желание за свобода!
 
Когато хлапето беше при тримата „доктори“ вероятно, те го тестваха с различни неща. Едно от тях бяха боичките – той не се хвана да рисува. Той просто създаде хаос. А този моментен хаос роди нещо по-дълбоко, нещо което спрямо филма, ние хората разбираме, а те не – понятието абстракция. Ако се замислите, абстракцията е всичко онова, което е извън пределите на утвърдените структури, които всеки от нас е изградил в съзнанието си. Но след като умеем да разпознаваме, дефинираме, (не) харесваме абстракцията, това означава, че ние сме способни съзнателно да излизаме извън тези структури. Ако не бяхме способни, то мисля, че нашият свят щеше да бъде идентичен с техния.
 
Друг момент е фактът, че според създателите, ние хората сме всъщност въпросните ex-извънземни. Това, разбира се, не е буквално твърдение, но концептуално е красиво. Идеята, че техните грешки на системата всъщност формират нашата раса, която не е толкова напреднала технологично, но същевременно е създала материално и нематериално толкова много неща, че е възможно да се сравняват с броя на звездите във Вселената. И обяснява желанието на всички ни да бъдем свободни. Тези, които пречат на тази свобода, също я искат – просто възприятието им за свобода означава да имат контрол, което е просто друг начин за възприятие на света и представлява фундаментални различия в гледната точка.

Не бъдете като обществото в EX. E.T., а бъдете като хлапето. :)
#ex #e.t. #BENOIT #BARGETON #REMY #FROMENT #ESMA #лилаво #извънземно #философски #3d #анимация #animation #3д #filosophy # #ex #et #ex #e #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018