11.8 21:00ч
Трявна
2018
номиниран
director  
producer  
writer  
animator  

държава    България       година    2017      времетраене    6мин
жанр    Драма Детски       технология    Анимация      тема    Свързаност Любов
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Боряна Тодорова
публикувано на 10 Февруари 2019
Б аба" е режисьорският и сценарен дебют на Роза Колчагова. Тя описва историята на своята баба на два листа. Разказът е искрен, простичък, би могъл да принадлежи на всекиго. Вероятно именно искреността е причината този филм да има участие в многобройни международни фестивали, сред които престижните Fantoche, Monstra, Imaginaria.
                Заедно с аниматора Димитър Димитров създават кратък филм за онази фигура в живота на всяко дете, която е „нещо след родител и преди Бог” (цитат от Димитър Димитров).

                Във филма не се случват твърде много неща. През по-голямата част от времето бабата е съвсем сама в своята малка къщичка на село. Там тя всеки ден неуморно се подготвя за срещата с децата си. Открояват се моментите, в които целува семейната снимка, грижи се за ябълковото дърво и плете пуловер след пуловер. И с всеки изминал ден, от първи април та чак го Бъдни вечер, тя се смалява малко по малко.
                Младото семейство, което ѝ идва на гости по случай празника, сякаш не забелязва колко малка е станала бабата. Тя почти е изчезнала. Но младите са твърде заети да гледат часовниците си. Те нервно очакват вечерта да приключи, за да се върнат във водовъртежа на животите си. В това време между бабата и детето се осъществява мистично общуване. Сякаш животът затваря кръга, слива началото и края си в една последна игра. Неслучайно по време на срещата бабата е точно толкова голяма, колкото и внучето – за да се осъществи знаменателната им среща. След това пътищата им ще се разделят.

                Музиката на Самуел Покро допринася за меланхоличното усещане на филма. Бавното смаляване на бабата неумолимо води до момента, в който тя ще бъде единствено спомен. Спомен за онзи човек в живота на детето, който е
"нещо след родител и преди Бог”.  
#A #house, #a #tree, #a #grandmother- #somewhere #far #away. #A #film #about #the #little #things, #a #film #about #the #things #that #we #love. #A #story #so #close #and #authentic #that #makes #us #think: #what #do #we #lose #in #our #permanently #busy #daily #lives. #And #what #do #we #sacrifice #by #moving #to #the #big #city, #looking #for #a #better #life. #баба #baba #grandmother #анимитър #animiter #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018