2017
номиниран
director & writer  
producer  
editor  

държава    България       година    2016      времетраене    20мин
жанр    Комедия       технология    Игрално кино      тема    Конфликт Отмъщение
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Росен Спасов
публикувано на 1 Май 2020
Капията е най-важното нещо в живота!“, изрича екзалтирано винаги безупречната Илка Зафирова. Става въпрос за термина от играта на табла, при който два пула застават на една позиция и по този начин не могат да бъдат преместени от противника. В случая това са учителят Стоичков (Иан Бърнев) и гимназистката Лили (Полина Недкова). Драматургията на филма сблъсква техните силни индивидуалности и те в крайна сметка донякъде успяват да обединят възгледите си и да вървят в една посока. Метафората не е чужда на българското кино. Древната табла е залегнала дълбоко в българската народопсихология - за това и толкова често се експонира от изкуството ни изобщо. Друг е въпросът до колко резонира с днешното поколение. Във филма ,,Капия‘‘ на Елена Тончева (сценарист и режисьор) учениците играят табла, карти и пеят песен на Черно фередже. Да се чуди човек кога се развива действието. Почти съм сигурен, че в последното десетилетие учениците от 9 до 12 клас късат нервите на учителите си с други (електронни) пособия.

Сюжетът е опростен – разглезена и нахална гимназистка се промъква в жилището на своя нов учител по химия за да му отмъщава, че иска да я научи на нещо и не е взел мизерния й подкуп за да мине класа. Прави детски бели по панелния му апартамент – плюе в храната му, разменя местата на сол и захар и т.н. Все показатели за дребната ѝ душица. Учителят от своя страна всячески се опитва да стои над проблемите – лични и професионални. Но и той страда от свои характерни особености – вманиачен е в отглеждането на златни рибки и слуша автомотивиращ аудио запис, който цели да го предпазва от наглостта на децата.
Постижение на филма е, че за 20 минути успява да изгради нюансирани персонажи, които се развиват и променят пред очите ни.

Има съвременни сериали, които не успяват да постигнат тази цел. Хитрият драматургичен обрат е основен двигател на тази промяна – Стоичков живее със сляпата си майка. За успешния катарзис обаче принос имат и актьорските изпълнения.
Иван Бърнев отново е себе си – ироничен, смешен и тъжен едновременно, но в същото време изпълнението се различава от многобройните му появи в българското кино именно в сивите зони, в нюансите.

Отзивчивостта му към неизброимите проекти на млади автори в късометражното кино би могла да бъде обект на научно изследване в областта на актьорското майсторство. На много високо ниво се справя и Полина Недкова. Още на ниво драматургия е заложено нейният персонаж да претърпи най-голямо развитие и това усложнява задачата ѝ максимално. И отново – огромната промяна от дребновост към великодушие кристализира в почти незабележимите нюанси на актьорското изпълнение. Режисурата разбира се, също е изиграла своята роля в този процес.

За своето кратко времетраене филмът успява да докосне много теми – учителската професия и отношението към нея, реалността в училищата и в дома… Финалът на филма е стоплящ, но оставя горчив вкус за нивото на обществото ни.  
#За #да #отмъсти #на #строгия #си #нов #учител, #Лили #краде #ключовете #му #и #нахлува #в #дома #му, #за #да #му #прави #номера. #Не #е #подготвена #обаче, #за #това, #което #намира #там… ЖАНР: #Комедия С #участието #на: #Полина #Недкова, #Иван #Бърнев, #Илка #Зафирова Режисьор: #Елена #Тончева Оператор: #Марин #Маринов Сценарист: #Елена #Тончева Сценографи: #Мария-Елиза #Бакова, #Николай #Кирилов Звук: #Тони #Ценов Монтаж: #Волен #Пенев Екип: #Красимир #Калушев, #Анна #Дамянова Продуцент: #Станислав #Семерджиев

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018