04.2 19:15ч
София
РЕЖИСЬОР  
 CRISTOBAL VILA
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Испания       година    2010      времетраене    4мин
жанр    Експериментален       технология    Анимация      тема    Наука Красота
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Стефан Добрев
публикувано на 9 Юни 2014
Д нес изхвърляме между една трета и половината от храната, която се произвежда. Родителите ни са изливали бензин в канала, а днес САЩ водят войни за нефт. Патенти се пазят ревностно, като правилно приложената информация, която съдържат, може да разреши поне половината от световните проблеми. Homo Sapiens, казва биологията – разумен човек. Да бе, ако можехме да попитаме природата, щеше да ни заплюе като най-големите прахосници, съществували на Земята.

Искрено се моля да разберете това правилно. В природата оцеляват „мързеливите“. Не буквално, естествено. Буквално би ставало дума за пандите, а виждате докъде ги е довело това. Естественият подбор селектира само методите, които отнемат най-малко енергия за извършването на най-много работа. Очите на водното конче са правилни шестоъгълници, защото това е една от малкото фигури, които могат да запълват пространството плътно. Ъгълът, през който растат слънчогледовите семки, има същата цел – да запълни пространството с възможно най-много семки. Така има най-голям шанс да оцелее. Листата на някои растения растат през подобен ъгъл, за да няма две едно над друго, оползотворявайки максимално слънчевата светлина. Но природата не разбира от математика. Тя е стигнала до там по метода на проба и грешка.

Хората от друга страна, разбират (някои де). Айнщайн, този велик мозък, дори да е бил малко извратен, ни е казал да гледаме в природата. Колкото повече се взираме, толкова повече ще разбираме математиката (не и без решаване на задачи, все пак). Почти всекидневно учени възкликват „Я, тук има логика!“, сочейки с пръст някое растение, насекомо или в редки и нещастни случаи някое гладно животно. Природата е имала почти 4 милиарда години да рафинира математическите закони, заложени още във физиката на материята й. Якото е, че тези неща могат да се прилагат в ежедневието ни. Куриерски фирми и интернет доставчици базират логистиката си на мравките и техните елементарни правила за движение, които са доказали ефикасността си. Какъв трябва да е изводът за нас?

Много просто. Структурирайки социалните слоеве, инфраструктурата, икономиката и дори дневния си ред, трябва да се ръководим от математика. От формулите, които извеждаме от природата, резултат от многобройните тестове на еволюцията. Днешните ни знания позволяват квантифицирането на качествена информация така, че да се прилага във всевъзможни модели.
 
#nature #in #numbers #nature #by #numbers #числа #от #природа #цифри #природа #математика #фибоначи #спирала #spiral #fibonacci #math #mathematic #numbers #nature #числа #анимация #animation #vila #cristobal #испания #spain #hd

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
Ела на кино и доведи приятел безплатно!
09 Февруари     Самоков    19:15ч
    
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
Късо кино в coworking HUB-a | На червено на реж. Тома Вашаров
През 2016г бива завършен филмът "На червено" на режисьора Тома Вашаров. Тогава вероятно никой не е подозирал, че 3 години по-късно ще е носител на над 30 световни фестивални награди, сред които и Sofia Film Fest и Palm Springs. Филмът ни въвежда в малко градче, в което единствения светофар е зациклил на червено. Долавяйки и най-фините вибрации в реакциите на пътниците, които се възмущават от решението на шофьора да чака светофара, "На червено" носи цяло богатство от добре познатото ни "българско нещо", с което сме израстнали. Тази линия на изследване на взаимоотношенията между хора, поставени в непредвидени ситуации ще бъде и темата на вечерта, с която могат да се свържат всички филми. Една от историите е за мъж, който ще се събуди като заложник на двама други мъже, възнамеряващи да го хвърлят с бетонирани крака в езеро с бетонирани крака. Това е сюжета на швейцарския Coup de Grace, който също печели забележително много награди ще ви остави без дъх с гениалния си обрат.
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
3лв
~100 мин BG / EN неподходящо за деца

3лв

~100 мин

BG / EN

неподходящо за деца

гледай филма
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018