08.7 20:30ч
Пловдив
налични са български субтитри
За да активирате субтитрите, след като заредите филма през PLAY бутона, в долната дясна част на видео плеъра ще видите бутон CC. Някой видео сайтове ги наричат closed captions.

Ако езикът не е български, може да трябва допълнително да ги изберете от бутона за настройки, най-често се налага с YouTube.
2014
победител
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  
 PATRICK CEDERBERG
 WALTER WOODMAN
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Канада       година    2013      времетраене    17мин
жанр    Драма       технология    Мултимедия      тема    Отчуждение Технологии
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 4 Ноември 2013
T oronto Film Festival е един от световно утвърдените фестивали с вкус за ново кино. На тазгодишното издание излязоха няколко късометражни филма, които ще се запомнят определено, а един от тях се превърна в истински YouTube фурор с три милиона гледания в рамките на три дни. Впечатляващ резултат, показващ колко интересно е естеството на този филм и защо смятам, че от него ще тръгне цял нов клон в киното. И като индустрия, и като изкуство.
 
Noah Lennox е стандартния тийнейджър от САЩ със своите лични проблеми, голяма част от които, зародени в дигиталната среда, позната на всеки човек с достъп до интернет. Facebook, момичета, взаимоотношения, криво разбиране и низ от последвали събития. Дотук имаме един plot, който е развиван със сигурност в достатъчно много филми, че да можем да кажем, че е стандартен. Но защо Noah стана известен?!
 
Защото Patrick Cederberg е съумял да създаде една точно определена консистенция, която отделня филма от постоянния филмов поток и го превръща в емблема. Noah е изцяло заснет на компютърен екран и ако го знаехте преди филма със сигурност щяхте да бъдете резервирани, защото по начало киното е с герои в 3D среда, реален свят. А какво може да ни даде един двуизмерен екран, с който сме свикнали да работим ежедневно? Точно тук дали с добри познания в киното или страхотно вътрешно чувство Cederberg по специфичен начин е успял да вкара точно толкова драматургия, колкото е нужно, за да провокира и задържи интереса на зрителя докато проследява една сложна драматична ситуация. Без драматургия филмът става документален и вече не обвързва емоционално зрителите към историята. Много хитро например се е досетил да покаже лицата на героите все пак чрез Skype. Това, което може би ви е убягнало обаче е тънкото въздействие, което оказва начина, по който героите се виждат, т.е. се виждат така, както и ние ги виждаме. В киното не е така, защото героите се виждат на живо, а ние ги гледаме от екран. Това навлизане в тази различна гледна точка също утвърждава Noah и като експеримент в киното. Филмът през цялото време „ни държи“ и емоционално ни ангажира с драмата, която преживява Noah, независимо, че на моменти реагираме с насмешка, защото надушваме клишетата, утвърдени през последните години за типичните тийнейджъри. Всичко това е толкова добре дозирано, измерено, че няма нито един излишен кадър, излишна сцена или момент, в който филмът да „ви изпусне“. С това не пренебрегвам и някои филми отпреди, ситуирано отново върху PC екран, но Noah е първият, който го превръща в истински жанр и може да се каже, че е направен според критериите на класическото кино (в по-относителния смисъл).
 
С развитието на технологиите и разширяването на възможностите за взаимодействие все повече филми ще се реализират на тази нова и необработена в момента снимачна площадка. Какво ли ще измислят големите умове? И дали посоката ще е правилна? Защото за разлика от живата среда, която за всеки филм е уникална, то компютърните екрани са (почти) еднакви за всички. Ще видим. Засега началото е много добро! Noah Lennox by Peter Cederberg. Comment below!
#noah #lennox #patrick #cederberg #walter #woodman #tiff #toronto #film #festival #2013 #drama #facebook #digital #life #multimedia #драма #мултимедия #ноа #фейсбук #социални #мрежи #social #networks #Peter #Cederberg

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018