04.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  
 KASRA FARAHANI
 KASRA FARAHANI
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2012      времетраене    12мин
жанр    Фантастика Дистопия       технология    FX ефекти      тема    Консумеризъм Разруха
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Стефан Добрев
публикувано на 21 Юли 2013
С помням си, когато по физика ни дадоха един проект – да си представим, че Земята се върти по различен начин, или че не се върти, или че е квадратна, и да покажем как тези различни условия ще влияят на деня и на годината. Беше доста интересно, а създателите на Noon са отишли още по-далеч. Тяхната Земя е спряла да се върти и то така, че само северното полукълбо да е огрято от слънцето.

Kasra Farahani (работил също върху Thor, Man in Black 3 и Star Trek: Into Darkness) представя свят, в който хората наистина са оплескали всичко. Въведението към филма разказва случка, която всъщност не звучи толкова нелепо. В стремежа си да извлечем колкото можем повече ресурси от природата, ние я променяме. Нужно е веднъж да пипнем там, където не трябва и целият ни свят може да се срине. Колкото повече се развиват технологите, толкова по-голямо е влиянието ни. Разликата между научна фантастика и реалност става все по-малка. Един израелски учен в момента обикаля света и се опитва да обясни, че ако не внимаваме как използваме технологиите, ще се погубим с тях. Според него за да разгърнем пълния потенциал на възможностите си, трябва първо да постигнем световен мир. „Тази година имаше презентация и във Варна.

Noon се казва градът, построен в слънчевата част на Земята, но е показан само пропускателния пункт към него. Всички народи се стичат натам и естествено се образуват гигантски опашки. Интересно впечатление обаче правят пътищата към града. Те са широки, по 5-6 платна във всяка посока. Има такива пътища от всички страни на града. И те са празни. Явно проблемът не е в това, че няма къде да отидат. Градът е предвиден да поеме много повече хора, но някой не ги пуска. Технологиите позволяват да има живот за всеки, но хората не са се научили да се възползват от това.

Винаги съм си представял, че в случай на апокалипсис хората ще се обединят, за да оцелеят. Но в Noon сякаш нищо не се е променило в хората. Сега просто се делят на северни и южни. Още има емигранти. Къде отиват те? Към слънцето. Към светлината. Нещо, което ние приемаме за толкова естествено. Представете си обаче, че един ден слънцето не изгрее. Тогава, естествено, вие ще отидете при него. Но не можете, защото полицията трябва да ви допусне до там. И трябва да платите подкуп на някое корумпирано ченге за да можете да си вземете вярата с вас. Хора продължават да отричат елементарни права на другите хора. Алчността отново е водещ фактор в човешките взаимоотношения. За щастие Холивуд е забелязал потенциала на този късометражен филм и вече се снима версия за големият екран, с което посланието ще стигне до още повече хора.

Този късометражен филм е един от най-тъмните и апокалиптични сценарии, които съм виждал. И не защото половината свят е потънал във вечен мрак. Не защото водата е станала паричната единица. Дори не и защото половината население е измряло.
Променили сме лицето на Земята, но ние сме си останали същите...
#noon #kasra #farahani #sci #fi #фантастика #игрално #кино #fx #ефекти #effects #live #action #thriller #трилър #2012 #usa #сащ

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018