10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
–ежисьор и продуцент  
продуцент  
сценарист  

държава    Ѕългари€       година    2011      времетраене    8мин
жанр    —атира       технологи€    »грално кино      тема    јбсурд »ронични обрати
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
“одор Ћичев
публикувано на 22 ƒекември 2017


ъвършено български... за жалост.

„—лон” е сатиричен късометражен български филм, режисиран от ќгн€н  остовски, по сценарий на ѕламена ¬елковски, в който е представена и осм€на детската наивност на обикновени€ българин.

ѕрез цели€ филм следим жителите на типичен български квартал, които се опитват да разгада€т убийство, случило се на улицата, а единствената им улика е странно тебеширено очертание, нарисувано на зем€та. «а жалост, сатирата бързо се превръща в чиста пароди€. ћакар че „—лон” започва обещаващо, показвайки сравнително реалистичните реакции на живущите в квартала, за които това привидно убийство е просто извинение да разнообраз€т монотонното си ежедневие, скоро започват сцени на чист абсурдизъм и неуспешни опити за хумор.

‘илмът опитва да посочи с пръст наивни€ и простоват българин, но проблемът е, че хуморът, на който се залага би бил забавен най-вече на въпросни€ простоват българин. ¬место да контрира простащината с деликатни закачки, „—лон” набл€га на най-очевадните и първобитни метафори (ако дори минават за такива), които вместо да те накарат да се засмееш, по-скоро те карат да се чувстваш неудобно, заради това колко нелепи са действи€та, случващи се пред очите ти. —цената, в ко€то крадец тихомълком ограбва събралата се около очертанието тълпа с граци€та на слон (хехе...) в стъкларски магазин, както и н€колко други (продажбата на оръжи€ за убийство, интервюто с бабата...) веро€тно цел€т да са форма на социална критика върху това как глуповати€т българин е готов много лесно да игнорира реалността, стига това да му донесе н€какво разнообразие, което да го изкара от монотонното ежедневие, но реално са също толкова просташки и безидейни колкото хората, които опитват да критикуват.

¬се пак филмът има и плюсове, а най-вече естетиката му. ћакар семпли, визуалните ефекти използвани в „—лон” веднага създават усещането за български филм от 70-те. ∆ълтеникавата цветова гама и леките дефекти на картината, присъщи на филмите, снимани на фотолента, наистина създават vintage усещане. »зборът на локаци€, актьори и дрехи също спомага за изграждането на характерен стил, който сам по себе си да привлича вниманието на зрител€. — едно-две нелепи изключени€, актьорската игра е на ниво и предвид материала, с който е тр€бвало да работ€т, актьорите си вършат работата добре.

ќбратът в кра€ на филма също е добро попадение, тъй като съпостав€ невинното детско въображение с много по-циничното такова на възрастните хора. ћоже би това е единствени€т реално сполучлив момент във филма, защото само тук е постигната сатиричната цел на „—лон”. ≈дно съвсем обикновено действие едновременно усп€ва да създаде реално забавен момент и да критикува наивността на събралата се тълпа, ко€то в опитите си да изфабрикува събитие, е превърнала детската рисунка на слонче в местопрестъпление.

„—лон”  не е лош късометражен филм, но е и далеч от добър. ќбщата концепци€ на сюжета е обещаваща, но, с изключение на първите н€колко кадъра и обрата в сами€ край, ни поднас€ повърхностен и несполучлив хумор, противоречащ на посланието, което цели да предаде. “ой представл€ва две или три стъпки в правилната посока, но същевременно показва, че българското хумористично кино е на н€колко скока от целта.
#јлександър #ƒонев, #¬енцислав #¬ълчев, #‘илипа #Ѕалдева, #Ѕожидар #Ѕожинов, #–адмила #¬ълчева, #Ќешка # араджийска, #“еодора #“омчева, #—пас # исьов, #ќгн€н # остовски, #ѕламена #¬елковски, #јнгел #Ѕалакчийски, #≈ди #Ўварц, #ѕреслав #¬ълчев, #ёли€на #…орданова, #јлександра #Ќенкова #общество #см€х #сатира #satire #society #funny #slon

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018