26.2 20:00ч
Благоевград
Режисьор и продуцент  
продуцент  
сценарист  

държава    България       година    2011      времетраене    8мин
жанр    Сатира       технология    Игрално кино      тема    Абсурд Иронични обрати
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Тодор Личев
публикувано на 22 Декември 2017
С

ъвършено български... за жалост.

„Слон” е сатиричен късометражен български филм, режисиран от Огнян Костовски, по сценарий на Пламена Велковски, в който е представена и осмяна детската наивност на обикновения българин.

През целия филм следим жителите на типичен български квартал, които се опитват да разгадаят убийство, случило се на улицата, а единствената им улика е странно тебеширено очертание, нарисувано на земята. За жалост, сатирата бързо се превръща в чиста пародия. Макар че „Слон” започва обещаващо, показвайки сравнително реалистичните реакции на живущите в квартала, за които това привидно убийство е просто извинение да разнообразят монотонното си ежедневие, скоро започват сцени на чист абсурдизъм и неуспешни опити за хумор.

Филмът опитва да посочи с пръст наивния и простоват българин, но проблемът е, че хуморът, на който се залага би бил забавен най-вече на въпросния простоват българин. Вместо да контрира простащината с деликатни закачки, „Слон” набляга на най-очевадните и първобитни метафори (ако дори минават за такива), които вместо да те накарат да се засмееш, по-скоро те карат да се чувстваш неудобно, заради това колко нелепи са действията, случващи се пред очите ти. Сцената, в която крадец тихомълком ограбва събралата се около очертанието тълпа с грацията на слон (хехе...) в стъкларски магазин, както и няколко други (продажбата на оръжия за убийство, интервюто с бабата...) вероятно целят да са форма на социална критика върху това как глуповатият българин е готов много лесно да игнорира реалността, стига това да му донесе някакво разнообразие, което да го изкара от монотонното ежедневие, но реално са също толкова просташки и безидейни колкото хората, които опитват да критикуват.

Все пак филмът има и плюсове, а най-вече естетиката му. Макар семпли, визуалните ефекти използвани в „Слон” веднага създават усещането за български филм от 70-те. Жълтеникавата цветова гама и леките дефекти на картината, присъщи на филмите, снимани на фотолента, наистина създават vintage усещане. Изборът на локация, актьори и дрехи също спомага за изграждането на характерен стил, който сам по себе си да привлича вниманието на зрителя. С едно-две нелепи изключения, актьорската игра е на ниво и предвид материала, с който е трябвало да работят, актьорите си вършат работата добре.

Обратът в края на филма също е добро попадение, тъй като съпоставя невинното детско въображение с много по-циничното такова на възрастните хора. Може би това е единственият реално сполучлив момент във филма, защото само тук е постигната сатиричната цел на „Слон”. Едно съвсем обикновено действие едновременно успява да създаде реално забавен момент и да критикува наивността на събралата се тълпа, която в опитите си да изфабрикува събитие, е превърнала детската рисунка на слонче в местопрестъпление.

„Слон”  не е лош късометражен филм, но е и далеч от добър. Общата концепция на сюжета е обещаваща, но, с изключение на първите няколко кадъра и обрата в самия край, ни поднася повърхностен и несполучлив хумор, противоречащ на посланието, което цели да предаде. Той представлява две или три стъпки в правилната посока, но същевременно показва, че българското хумористично кино е на няколко скока от целта.
#Александър #Донев, #Венцислав #Вълчев, #Филипа #Балдева, #Божидар #Божинов, #Радмила #Вълчева, #Нешка #Караджийска, #Теодора #Томчева, #Спас #Кисьов, #Огнян #Костовски, #Пламена #Велковски, #Ангел #Балакчийски, #Еди #Шварц, #Преслав #Вълчев, #Юлияна #Йорданова, #Александра #Ненкова #общество #смях #сатира #satire #society #funny #slon

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018