22.11 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
—÷≈Ќј–»—“  
 FABIEN CARRABIN
 DAVID LUCCHINI
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ‘ранци€       година    2012      времетраене    15мин
жанр    ≈кшън       технологи€    »грално кино      тема    ѕрестъпление ќтмъщение
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 14 ёни 2013
ѕ редградиe 13 със сигурност го зна€т повечето от вас. “ой преди н€колко години изби рибата и насочи вниманието отново към френското кино, тънко изваждайки на показ един много сериозен проблем в ѕариж и във ‘ранци€ като ц€ло. ќколо столицата през последните 50 години са построени огромни жилищни комплекси, които са отделени от градската част и на практика единствената им връзка с ѕариж е чрез редовни влакове. “ам са наблъскали бедното население без да създадат услови€ за икономика в тези квартали. “ова довежда до масова безработица в тези райони, мизери€, в ко€то децата израстват и разбира се, експлозивно нарастване на престъпността. ѕариж не е това, което изглежда на картичките, нито по туристическите маршрути – този имидж е за туристите. »стински€ ѕариж обаче е доста по-колоритно м€сто, където има много богати, има и много бедни. »ма хубави квартали, има и такива, до които французите не припарват.
 
јз лично жив€х една година в ёжна ‘ранци€ и н€мах досег с ѕариж, но имах досег с други градове като ћарсили€ и ћонпелие, където се случва нещо подобно, но в друго измерение – арабската eмиграци€. ћарсили€ в по-гол€мата си част е заселена от араби, и там също престъпността е висока, но не е защото н€ма работа. јрабите за разлика от негрите във ‘ранци€ не са бедни, защото психологи€та им е такава – те държат много на семейството и затова пристигат от “унис, јлжир и ћароко цели кланове. “ака дори н€кой да има проблеми, има хора около него, които ще му помогнат. “ова малко наподоб€ва ситуаци€та с ромите по нашите земи. јрабите са особени хора – не знаеш какво да очакваш.
 
¬ ћонпелие, притока на хашиш се държи основно от две групи хора – араби, които има свои хора в ћароко и на всеки две седмици, посрещат лодките, натоварени с плочи чист марокански хашиш и го пускат по каналите си. ¬тората група, ко€то се занимава с това са българи. ƒа, сигурно не очаквахте... »ли може би очаквахте. Ѕългарите по света са известни в н€кои среди като хората, които винаги усп€ват да навържат н€какви схеми, от които да печел€т пари. “е сигурно не зна€т, че съществува държава, ко€то се уповава почти изц€ло на схемаджийски€ принцип. “а, арабите създават непри€тности там, защото първо бидейки на кланове, все един от семейството си е уредил връзки с полици€та  и ако хванат негово момче с наркотици, ще го пуснат срещу н€кое друго евро. ¬торо, продавачите на хашиш са основно между 16 и 20 годишна възраст. “рето, всичките движат с ножове в себе си. „етвърто, когато се посъберат повече момчета, рано или късно избива ирационализма в големи количества и са склонни да вършат кофти неща – обири на хора, изнасилвани€ и побоища. » лошото е, че са пъргави, жилави и упорити, защото средата, в ко€то са расли е изпълнена с мизери€ и агреси€.
 
¬ Ter Ter, реалността е северна ‘ранци€ и по-конкретно ѕариж, където и до ден днешен съществува този социален проблем. √олемите, бутат децата по улиците да продават хашиш, с което държавата е на практика поставена на колене. «акона не допуска деца да влизат в затворите за продажба на наркотици, защото се счита, че не могат да нос€т отговорност за постъпките си.

«атова ченгето вид€хте какво направи... ѕо принцип тази истори€ не е реална, но подобни истории със сигурност са се случвали, защото начините да се вкарат дилърите в затворите им са малко и трудни. ¬ общи линии не могат да ги хванат с мръсни ръце. ¬инаги се изплъзват от закона.  ого бихте оправдали?! „енгето или дилърите? ≈дини€ чрез малолетно момиче, наебано от дилърите, ги вкара в затвора, а другите на практика б€ха грозно прецакани... јз мисл€, че никой не е виновен и всички са виновни. ‘актът, че се стига до подобни казуси, показва, че нещо в ц€лата социална система е сбъркано и политиците не зна€т как да го оправ€т, затова неглижират проблема.
 
«а ‘ранци€ е всеизвестен факт – французите са гадни копелета. Ќаистина са такива. “ам, качества като себичност, егоизъм и лицемерие са много дълбоко вкоренени в отношени€та изобщо между всички, защото имаш ли работа – си добре. »маш ли добра работа си Ѕог. Ќ€маш ли работа – си от другата страна на закона. »ли детето ти ще бъде.
 
—трахотен филм на Fabien Carrabin и David Lucchini. —илата на този филм е в реалистични€ кино език, достатъчно реалистичен, че да го възприемате и като документален, а не просто игрален филм. јктьорската игра също е жестока... Ћицата, подбрани за всеки един герои, излъчването им, поведението им. Ћицето, което съм поставил на снимката горе, толкова много злоба и агреси€ излъчва, че дори само на снимка ме кара да настръхна, като прочета в погледа му "ще има отмъщение. ѕри това много грубо. " - катализатор на порочни€ кръг, от който много общества все още не могат да изл€зат.

¬сичко, което разказах за ‘ранци€ са реални факти, базирани на лични наблюдени€, не ангажирам никого с мнението си.
#ter #ter #france #2012 #action #live #action #игрално #кино #екшън #FABIEN #CARRABIN #DAVID #LUCCHINI #франци€

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018