24.10 19:00ч
—офи€
режисьор  
продуцент  
сценарист  
глас  
BEARDFROST Productions
държава    Ѕългари€       година    2018      времетраене    5мин
жанр    ƒокументален       технологи€    ћултимеди€      тема    ќцел€ване Ќаука
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
јлександър ћилчев
публикувано на 10 јприл 2018
ј знаете ли, че Ѕългари€ е една от страните в ≈вропа с най-гол€мо птиче разнообразие? ќт 420-те вида, които могат да се вид€т/чу€т по нашите ширини, 16 от т€х са световно застрашени. ≈гипетски€т лешо€д, който не живее в ≈гипет, е най-бързо изчезващата хищна птица в ≈вропа. ј знаете ли, че той е едно от малкото животни, които използват инструменти?  огато открие €йце от едра птица като щрауса, той хваща камък с клюна си и р€зко го засилва към черупката на €йцето. »нтелигентна птица, нали? ”вереното му крачене по зем€та изглежда да е напълно оправдано. » да, наистина – лешо€дите не се хран€т само и единствено с леш и мърша. Ќо колко човешко е да митологизираме неща, които не познаваме.

»ма документалистика, има и документалистика с отношение. ¬реме за об€д” е от втори€ тип.  иното по принцип носи поглед към неща, които не винаги смеем да твърдим, че познаваме. «а да поискаме да опознаем обаче, нужно е да усетим отношение. ¬ името на емпати€та. ‘илмът говори увлекателно, израз€ва чувство за хумор, про€в€ва загриженост и показва р€дкост. «начителна р€дкост, за ко€то би следвало да се грижим. јвторите от Beardfrost Productions сподел€т: „¬ крайна сметка целта ни е да вдъхновим максимален брой хора да допринесат по н€какъв начин за опазването на тези безспорно полезни птици.“ ј те са хора, които цен€т природата в Ѕългари€ и на това се основава ц€лостно художествената им работа. 

 акто вс€ко нещо в природата, и лешо€дите имат сво€та функци€ в името на хармони€та и биологичното спокойствие. јко мъртвата крава разнесе паразити и човекът падне болен – ще се сети ли за важната рол€ на лешо€дите? »зисква се знание отвъд страха от смъртта, отвъд лекарите с лекарствата им и лечебниците им. ѕриродата е създала вс€ко едно от звената си в контролиран баланс и взаимна нужда.  ато верига, ко€то без част от бримките си – просто се къса. Ѕи следвало хората да осъзнаваме гениалността ѝ и да не € рушим.  акто хубаво е казано: каквото правим – на себе си го правим.
 
ј знаете ли, че Ѕългарското дружество за защита на птиците заслужава подкрепа и уважение? ≈, поне вече знаете за още един хубав български късометражен филм, за една хубава миси€. »зобщо… златна миси€. 

 
#об€д, #лешо€д, #източни #родопи, #бдзп, #remove, #природа, #планини, #висини, #защитени #видове, #опазване #lunch #vulture #Eastern #Rhodopes #nature #mountains #endangered #species #sky #време #за #об€д време #е #за #об€д

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018