12.8 20:30ч
Благоевград
режисьор  
продуцент  
сценарист  
voice  
BEARDFROST Productions
държава    България       година    2018      времетраене    5мин
жанр    Документален       технология    Мултимедия      тема    Оцеляване Наука
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Александър Милчев
публикувано на 10 Април 2018
А знаете ли, че България е една от страните в Европа с най-голямо птиче разнообразие? От 420-те вида, които могат да се видят/чуят по нашите ширини, 16 от тях са световно застрашени. Египетският лешояд, който не живее в Египет, е най-бързо изчезващата хищна птица в Европа. А знаете ли, че той е едно от малкото животни, които използват инструменти? Когато открие яйце от едра птица като щрауса, той хваща камък с клюна си и рязко го засилва към черупката на яйцето. Интелигентна птица, нали? Увереното му крачене по земята изглежда да е напълно оправдано. И да, наистина – лешоядите не се хранят само и единствено с леш и мърша. Но колко човешко е да митологизираме неща, които не познаваме.

Има документалистика, има и документалистика с отношение. Време за обяд” е от втория тип. Киното по принцип носи поглед към неща, които не винаги смеем да твърдим, че познаваме. За да поискаме да опознаем обаче, нужно е да усетим отношение. В името на емпатията. Филмът говори увлекателно, изразява чувство за хумор, проявява загриженост и показва рядкост. Значителна рядкост, за която би следвало да се грижим. Авторите от Beardfrost Productions споделят: „В крайна сметка целта ни е да вдъхновим максимален брой хора да допринесат по някакъв начин за опазването на тези безспорно полезни птици.“ А те са хора, които ценят природата в България и на това се основава цялостно художествената им работа. 

Както всяко нещо в природата, и лешоядите имат своята функция в името на хармонията и биологичното спокойствие. Ако мъртвата крава разнесе паразити и човекът падне болен – ще се сети ли за важната роля на лешоядите? Изисква се знание отвъд страха от смъртта, отвъд лекарите с лекарствата им и лечебниците им. Природата е създала всяко едно от звената си в контролиран баланс и взаимна нужда. Като верига, която без част от бримките си – просто се къса. Би следвало хората да осъзнаваме гениалността ѝ и да не я рушим. Както хубаво е казано: каквото правим – на себе си го правим.
 
А знаете ли, че Българското дружество за защита на птиците заслужава подкрепа и уважение? Е, поне вече знаете за още един хубав български късометражен филм, за една хубава мисия. Изобщо… златна мисия. 

 
#обяд, #лешояд, #източни #родопи, #бдзп, #remove, #природа, #планини, #висини, #защитени #видове, #опазване #lunch #vulture #Eastern #Rhodopes #nature #mountains #endangered #species #sky #време #за #обяд време #е #за #обяд

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018